Desde tramuntana es sentí el clam popular

Desde tramuntana es sentí el clam popular de ciutat

lunes, 21 de mayo de 2012

Crònica #novullpagar a Sóller (20 de Maig)

Aquest matí, Mallorca s’ha sumat a la iniciativa catalana #novullpagar, de mà de la plataforma Mallorca Lliure de Peatges, que es va constituir vàries setmanes enrera per a protestar contra la injustícia que suposa seguir abonant 4’80 euros (més si el vehicle és superior a un turisme) pel peatge del túnel de Sóller quan ja fa anys que la construcció va quedar amortitzada. Fa temps que els sollerics lluiten per aquesta causa, però el d’avui ha estat el primer acte d’insubmissió massiva al qual s’hi han afegit, a més dels veïns i veïnes de Sóller, persones de tots els punts de l’illa.


La protesta, totalment pacífica, tenia dos punts d’inici, a les 12 del migdia, a amb dues bandes del túnel: uns ens hem trobat a un pàrking proper a Can Penaso (Bunyola), mentre que els altres han quedat al Polígon de Son Angelats (Sóller).


Abans de partir, un dels organitzadors ha llegit el manifest, al qual s’expressava el rebuig a un peatge totalment innecessari que, a més a més, és el més car de l’estat espanyol en relació distància-preu. També ens ha informat que qualsevol amenaça de multa és totalment injustificada, ja que els treballadors/es dels peatges no tenen competència per a multar ni per a retenir-nos si ens negam a pagar. Així doncs, ens n’hem anat cap al túnel amb certa tranquil·litat, que en certa manera s’ha vist alterada quan, a l’hora de passar, la treballadora que ens ha atès, ens ha assegurat que les multes per no pagar eren de 100 euros i que serien tramitades amb total prioritat. De fet, ha afegit, ja estan arribant les multes de la jornada d’insubmissió espontània que va tenir lloc fa unes setmanes. Ens ha intentat convèncer, segons paraules textuals, que estàvem a temps de “no hacer esta gilipollez” i, quan li hem dit que ens arriscaríem a rebre la multa, ens ha fotografiat la matrícula i ens ha aixecat la barrera. Hi havia la Guàrdia Civil de trànsit, però no han intervingut en cap moment, per la qual cosa encara en aquest moment no sabem és o no legal que es trametin les multes amb què hem estat amenaçats/des.


Tot i això, l’ambient era d’alegria. No aturaven d’arribar cotxes en ambdós sentits, molts d’ells amb cartells reivindicatius i fins i tot amb llaços per la llengua, amb estelades... Els que venien en sentit contrari ens pitaven i saludaven... I l’èxit ha estat evident quan, en arribar al segon punt de trobada, ja a l’altra banda del túnel, ens hem adonat que érem més del triple de persones que a la sortida. 


Un com hem arribat tots/es, un altre organitzador ens ha donat les gràcies i l’enhorabona i ens ha tornat explicar que l’amenaça de les multes era intimidatòria i que no es tramitaria. Malgrat tot, si hi hagués algun problema, ha explicat, s’assumiria entre tots/es, ja que si ens toquen a un/a ens toquen a tots/es i ens hem de solidaritzar amb els companys/es. 


Un home m’ha explicat també que la plataforma està en contacte amb l’advocat que duu el tema de #novullpagar a Catalunya (va assistir a l’acte de constitució de la plataforma i els assessora en tot el que necessiten) i m’ha convidat a unir-me a un grup de Google que s’ha creat específicament per a això. Ho tenien tot molt ben lligat i me n’he anat d’allà amb una impressió immillorable, tant pel que fa a l’organització com a la solidaritat dels ciutadans de la resta de Mallorca. 


D’aquí a uns dies es tornen reunir al teatre Victòria, a Sóller, perquè aquesta ha estat una acció exitosa, però no pensen deixar que la cosa acabi aquí. Des d’aquí, aprofit per convidar-vos a tots/es a participar en les properes actuacions que dugui a terme la plataforma. Perquè amb accions concretes com aquesta, si ens unim tots/es, podem acabar amb imposicions tan injustes com el peatge del túnel de Sóller.
Viscut i narrat per Zoyra
A Twitter : @zoyra17

Vídeo resum de l´acció:


També podeu seguir la compta de #Novullpagar a Twitter com: @Novullpagar_Mca


2 comentarios:

  1. Us felicito per la força que esteu posant per reclamar els vostres drets.
    Sembla mentida la confusió de funcions que es veu cada dia. Els GCivils gestionant el túnel! Transit gestionant les denuncies d'Abertis, els polítics defensant interessos privats, mitjans de comunicació atrapats a les xarxes d'Abertis i La Caixa per lo de "no mossegaràs la ma que et dona de menjar" Tothom s'està treient les caretes i estan sortint unes cares que fan por.

    Que la força de ses valentes dones us acompanyi!!
    (Ara no començeu a cops de barra eh?!)

    ResponderEliminar
  2. gràcies company!!! aquestes forçes rebudes ens ajuden a seguir!

    ResponderEliminar